22 de nov. 2012

A la UdG, ni democràcia ni legitimitat. Exemple, el Claustre d'avui


Comunicat del SEPC UdG respecte als fets ocorreguts al Claustre celebrat el 22 de novembre de 2012


Davant de la falta de democràcia d'avui matí al Claustre de la UdG i de la manca de legitimitat de l'equip de Rectorat que estem patint; el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans exposa la greu situació que estem visquen a la UdG.

El Claustre ha començat amb la rectora presentant el seu informe, aquest hauria de veure reflectit la gestió que ha fet l'equip de Rectorat durant aquest any. Després d'això s'ha obert el torn de paraules i aquí ha començat la polèmica. El Rectorat encapçalat per la rectora i Carles Abellà s'ha saltat l'acord pres per la Mesa del Claustre en l'anterior reunió. A més, aquesta acció antidemocràtica s'ha fet deliberadament i, també després de fer una aturada per desencallar el tema.
La situació ha estat, com molt bé ha exposat un membre dels estudiants en la Mesa, que en aquella reunió es va acordar i donar a entendre, perfectament, que en aquest Claustre s'optaria per un model de torn de paraules amb pregunta del claustral i resposta de la rectora. És a dir, pregunta i resposta; i no, com s'ha fet, que era una bateria de preguntes dels claustrals i al final del torn una resposta agrupada de la rectora. Aquest fet, ha generat molta polèmica tant a la sala com a la xarxes socials ja que en cap moment el Rectorat ha tingut cap paper comprensiu (si es tractava d'un malentès per part d'un estudiant, com deien) i tampoc han accedir a materialitzar la proposta consensuada que s'havia acordat a la Mesa. I si això era poc; han escrit a l'acte de la reunió frases que no són certes, i sobretot de forma ambigua. Òbviament, afavorint els interessos de la rectora.
Aquesta acció gens democràtica per part de la rectora i de Carles Abellà ha provocat que la rectora respongués algunes preguntes compromeses de forma ambigua i no entrant en el detall tal com s'exigia en les preguntes. A més, en aquest Claustre la rectora s'ha vist obligada a respondre amb més precisió degut a la protesta, però la majoria de vegades en d'altres claustres obviava les preguntes i manipulava les seves respostes com volia.

El rectorat de la UdG ens té acostumats a la seva manca de transparència, opacitat i males formes de govern; però avui ens ho ha tornat a recordar. A més, ha mentit reiteradament en diversos temes. Quan s'ha donat a lloc la votació de l'informe de la rectora, el resultat ha estat 77 vots a favor, 67 en contra i 25 abstencions. Finalment ha estat aprovat per un estret marge vots, però des del SEPC entenem que és un signe clar que aquest rectorat ja no té legitimitat moral ni política per seguir governant la nostra universitat; i és per això que demanem la dimissió de la rectora Anna Maria Geli.
La suma de vots contraris i d'abstencions (per tant, com a mínim no ho tenien massa clar) supera amb escreix el nombre de vots favorables a la gestió del Rectorat. A això cal sumar-hi tota aquella gent que no són membres claustrals i que mai se'ls consulta; i finalment una dada molt rellevant: el 51% dels membres del Claustre són PDI funcionari. Per tant, ens trobem dins d'un sistema a la UdG que és estamental i no aquell d'una persona, un vot. És per això, que sense aquest avantatge de vots prioritàriament propers al Rectorat; ens haguéssim trobat amb una majoria àmplia de veus en contra de la gestió i les polítiques del Rectorat que encapçala Anna Maria Geli.
I per això demanem que, immediatament, es convoquin eleccions a rector/a ja que ara el Rectorat no té cap legitimitat ni per governar ni per parlar dels interessos de la comunitat universitària.

I és aquesta la rectora que sempre ens parla de democràcia, transparència, participació, etc. Els estudiants (i molts sectors de la comunitat universitària) no compartim la seva hipocresia i dia rere dia estem demanant que dimiteixi i que faci polítiques per afavorir la comunitat universitària i no pas els interessos dels seus amics de la Generalitat.
Amb fets com aquest, amb la privatització i retallades que estem patint, amb l'entrada dels Mossos dues vegades a la UdG i la repressió al carrer, i amb les polítiques neoliberals que aplica el govern de CiU; molts estudiants hem fet una llarga reflexió sobre l'ensenyament superior al nostre país. És per això que des del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, aquest diumenge demanem el vot per la Candidatura d'Unitat Popular – Alternativa d'Esquerres. Aquesta és la candidatura que amb més fermesa representa els interessos dels estudiants i de la comunitat universitària.
I també demanem als estudiants, i a la societat en general, que faci una profunda reflexió i que, sobretot, surti al carrer per a defensar els seus drets i la nostra universitat. Aquesta universitat que volem que sigui pública i de qualitat, però també popular, antipatriarcal i catalana. Per que ho volem tot; i ni l'equip de rectorat de la UdG, ni en Mas, ni en Mas-Colell, ni en Wert, ni en Rajoy, ni en Botín ni la Merkel ens ho impedeixin; no ens aturaran en el camí per defensar una universitat del poble i per al poble.

En resum, volem transmetre a la comunitat universitària i al conjunt de la societat que estem patint unes retallades i un mal govern intolerables. I aquest fet, es mostra a la pràctica a la UdG. La comunitat universitària, i en especial els estudiants, estem patint tot de mesures i martingales antidemocràtiques orquestrades per un Rectorat que se suposa que és de tots i totes. Uns fets, com els d'avui al Claustre del tot intolerables en una universitat que se suposa pública i democràtica.
A això, cal afegir que des del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i moltes altres veus de la UdG es demana una dimissió immediata de la rectora Anna Maria Geli i tot el seu equip de Rectorat. Ens trobem amb atzucacs democràtics dia a dia, i amb una manca de legitimitat que té aquest govern de la UdG (cal recordar, ja en el dia ser escollida, que la rectora que va tenir un % molt alt de vots nuls). N'estem farts de que la rectora obeeixi i accepti com a bones les mesures neoliberals que s'estan imposant a l'ensenyament superior. És l'hora de construir, i no de retallar i destruir com fa el Rectorat de la UdG.

És l'hora dels estudiants! És l'hora del poble!


Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC-UdG)