2 d’oct. 2012

Quan els estudiants teníem (i tenim) raó...


Fa uns quants dies, al canal 3/24, el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, va dir que l'aplicació del Pla Bolonya havia estat un “nyap” i que els estudiants tenien raó. Aquest, i d'altres, són uns fets que s'han materialitzat des de fa uns cursos i que els estudiants feia anys i panys que veníem denunciant. Tot i això, com sempre; a aquells estudiants que protestaven, es tancaven, debatien i feien sentir la seva veu, no se'ls va fer cas.

Vaig començar a militar en el sindicalisme estudiantil de l'Esquerra Independentista ja fa uns anys a la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) quan aquesta estava en el procés final de confluència amb l'Alternativa Estel (AE). A partir de la formació del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) he militat a la URV i ara mateix a la UdG on estic cursant un màster. Aquests anys d'una visió global del procés de lluita contra Bolonya, la implantació, la privatització progressiva de la universitat i les actuals retallades, em donen lloc a expressar la meva humil opinió respecte del que està passant a la universitat pública dels Països Catalans.
Abans del boom de la lluita contra el Pla Bolonya al voltant de 2008, la protesta i advertència del nefast pla ja feia anys que corria per les aules del nostre país de la mà del SEPC i d'algunes assemblees de facultat. En aquells moments ens ignoraven i ens tractaven de “radicals”. Més tard, quan van veure que el moviment estudiantil anava de debò, van dir que dèiem mentides, que érem uns exagerats i que només volíem buscar confrontació sense cap argument. Segurament, alguns pensaven (altres sabien que teníem raó) que érem uns queixosos i que el Pla Bolonya portaria bons fruïts a les aules universitàries.

Ens venien la moto de que el Pla Bolonya portaria més facilitats per traslladar-se per Europa a estudiar (quan no és cert i a més a molts països els graus són de tres anys), que les classes serien més participatives i esponjades (quan any darrere any hi ha increment de ràtio i la majoria de classes no s'imparteixen des de cap punt de vista des d'una educació popular); i que sortiríem de la universitat millor preparats (quan s'ha vist que al contrari, sortim pitjor preparats, amb menys optativitat i sense la utilitat de les “meravelloses” competències). I el que no ens deien es que el principal objectiu de l'aplicació del Pla Bolonya era la privatització i elitització de la universitat pública.
Cada cop, el sector privat té més pes i més decisió en els afers de la universitat i el coneixement. La mercantilització dels continguts i l'ensenyament cada any s'ha fet més palès. En aquest procés hi ha jugat un paper clau els Consells Socials de les universitats, els rectors, els governs autonòmics i centrals i la burgesia del nostre país (i dels veïns) que té molt d'interès que aquest procés segueixi endavant.
Avui dia, podem veure, encara més clar, com els bancs i les grans empreses controlen la nostra societat i exprimeixen al màxim als treballadors. Veiem com fan fora de casa seva a molta gent, com cada cop tenen més implantació a les universitats, com apugen els preus de les matrícules universitàries o com incentiven que els estudiants vagin a la universitat privada (no és d'estranyar amb les vinculacions que, per exemple, té el conseller Mas-Colell). I tot això ja ho venien fent fa anys, abans de la “famosa crisi”. Ara, els governants ens diuen “que no hi ha més remei” i s'ha de retallar els serveis socials, privatitzar la sanitat i l'ensenyament; i que això no és culpa dels bancs, ni de la burgesia, ni dels lladres de guant blanc; sinó que els “ciutadans hem estat per sobre de les nostres possibilitats”. Mentida! Aquesta és una de les noves mentides que ens volen colar, com aquella de les bondats del Pla Bolonya.

És per tot això, que hem de dir ben fort i clar que no ens els creiem, que no ens enganyin amb les seves paraules. No ens creurem ni les accions ni les declaracions que fan dia rere dia Anna Maria Geli, Francesc Xavier Grau, Andreu Mas-Colell, Artur Mas, José Ramón Bauzà, François Hollande, José Ignacio Wert, Mariano Rajoy, Durao Barroso, Angela Merkel o Christine Lagarde, etc. No ens les creurem, per que ells no volen el benestar pels estudiants i per classe la treballadora en general; ells volen accelerar, encara més, aquest engranatge del capital que fa que cada cop hi hagi més persones sense pràcticament res i quatre que s'ho embutxaquen tot.

És per això, que teníem i tenim raó. I per això mateix, hem de seguir amb la lluita que vam deixar molt amunt el curs passat. Hem de lluitar contra aquesta privatització que ens estan colant a la universitat, però també a la sanitat i en d'altres àmbits cada dia. Hem de lluitar contra l'augment de taxes i per una universitat pública i de qualitat al servei de les classes populars i no dels “mercats”. Hem de lluitar per a construir una universitat popular, antipatriarcal i catalana on els joves ens formem també com a persones compromeses amb la societat. Hem de lluitar contra la mercantilització de l'ensenyament i la precarietat laboral encara més forta arran de les últimes reformes. Hem de lluitar per la democratització dels centres d'ensenyament i fer front a l'estratègia universitària 2015 que ens volen imposar. En definitiva, hem de lluitar per a construir una universitat millor.
I com va dir Karl Marx, la pitjor lluita és la que no es fa. Potser ens podem equivocar, potser patirem algunes derrotes; però al final guanyarem. Ells ho saben i per això, cada cop ens ataquen i ens reprimeixen més. Guanyarem, i aconseguirem una educació com cal, en un país lliure, i en una societat pròspera i per a tothom; i no, al servei del capital.
Els estudiants combatius, que cada cop som més; vam tenir la raó, la seguim tenint i la tindrem. La història posarà cadascú al seu lloc, i aquest és el moment de lluitar.



Sergi

militant del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) a la UdG