Girona ha viscut una de les jornades de vaga més multitudinàries i combatives del últims temps, farcida de piquets, accions i convocatòries, i amb un clar caràcter anticapitalista. El comitè unitari de vaga, format per CGT, COS, IAC, Assemblea Popular, Endavant (OSAN), CUP, Maulets i el SEPC, ha encarat la vaga general com una jornada de lluita anticapitalista, diferenciant-se de l'estratègia dels dos grans sindicats de l'Estat Espanyol que pretenen negociar la Reforma Laboral, reclamant la derogació d'aquesta nova agressió i denunciant el caràcter estructural de la crisi econòmica que patim les treballadores dels Països Catalans.
Piquets i accions matinals:
La matinada del 29m començava amb seguiments i escorcolls de cotxes, i amb la identificació d'una trentena de persones que pretenien bloquejar l'entrada d'un dels vials d'entrada més importants de la ciutat. Va ser a partir de les 7 del matí, quan es van començar a organitzar els primers piquets formats per quasi un centenar de persones que van bloquejar momentàniament l'entrada a la seu de la Generalitat i l’Ajuntament. Els mossos d'esquadra van respondre a aquests primers piquets d'una manera clarament desproporcionada, amb una actitud provocadora i amb un parell de càrregues per dispersar les persones concentrades.
En el transcurs del matí els piquets també han bloquejat i han dut a terme accions de denúncia contra algunes de les empreses que exerceixen una clara repressió sindical, que precaritzen les condicions de treball i amenacen amb acomiadaments a les treballadores que s’adhereixen al dret a vaga. Entre aquests piquets cal destacar el que es va organitzar a davant d'un dels supermercats Mercadona més cèntrics, evitant que aquest obrís i bloquejant els carrers adjacents amb mobiliari urbà. Un altre piquet important, sobretot per la càrrega simbòlica, fou el que es realitzà davant de l'empresa de neteja Eulen, culpable d'un cas recent de repressió sindical que s'ha traduït en l'acomiadament d'una delegada sindical, i que va acabar amb una nova càrrega dels mossos d'esquadra i amb la denúncia d'una de les persones contusionades. També cal destacar la concentració convocada per l’Assemblea de Treballadores i Treballadors d’Acció Social davant la Plataforma Educativa de Salt, on van denunciar la precarietat dels contractes d'aquesta empresa. El matí es va acabar amb un piquet cercavila pels carrers més cèntrics de Girona, que va confluir amb els piquets de la Universitat de Girona, que van aconseguir paralitzar l’activitat docent a les facultats del Barri Vell. La cercavila va anar avançant cap a la Plaça del Lleó, on el comitè unitari de vaga havia convocat una manifestació sota el lema “Als Països Catalans plantem cara a la patronal. Vaga General Anticapitalista!”.
Gran manifestació anticapitalista:
La manifestació, que va aplegar unes 3000 persones, va mantenir al llarg de tot el recorregut una actitud combativa, i durant les dues hores de marxa es van llençar càntics contra del pactisme sindical, contra el capital i la patronal, clamant una vaga general indefinida i a favor de la lluita anticapitalista i la mobilització social. Fou especialment simbòlic el pas de la manifestació per l’Hipercor-Corte Inglés, un dels centres comercials més importants de la ciutat i un clar símbol del capitalisme. L'empresa, veient la gentada que s'acostava, es va veure obligada a tancar totes les seves entrades, fet que no va acontentar a les manifestants, que van omplir de pintura vermella i cartells les façanes de l'edifici. La manifestació va finalitzar davant la Subdelegació del Govern Espanyol, on es van viure alguns moments de tensió amb la Guàrdia Civil.
Mobilització històrica:
La jornada es va reprendre a 2/4 de 7 de la tarda amb la convocatòria d'un bloc anticapitalista darrere el bloc dels sindicats grocs. La mobilització, que ha passat a ser una de les més nombroses que es recorden, va aglutinar en total a unes 15000 persones i va paralitzar totalment la ciutat durant les més de dues hores que va durar la marxa. El bloc anticapitalista convocat pel comitè unitari de vaga, va ser multitudinari, i va aconseguir aplegar aproximadament la meitat dels manifestants, entre 7000 i 8000 persones. Tot i aquesta evidència, el silenci mediàtic dels mitjans d'informació ha sigut total, obviant que aproximadament la meitat de les manifestants formaven part del bloc anticapitalista.
Durant tot el recorregut, no es va parar de sentir consignes contra la política de retallades sociolaborals i el model capitalista, i a favor de la mobilització social, i es van dur a terme encartellades massives i es va llençar pintura a edificis simbòlics com les entitats bancàries, la cambra de comerç o la Subdelegació del Govern Espanyol. El bloc anticapitalista es va desviar del bloc del davant just al final del recorregut, i va arribar a Plaça Catalunya, on es va realitzar un acte polític que va cloure la manifestació. En el parlament es va denunciar l'agressió brutal als drets de les treballadores que representa la Reforma Laboral, així com les retallades als drets socials i als serveis públics que està aplicant el Govern de CiU. També es va denunciar l'estratègia pactista i desmobilitzadora de les cúpules dels dos grans sindicats de l'Estat Espanyol, que pretenen segrestar la capacitat de lluita de les treballadores. L'acte es va cloure amb una crida a la mobilització, amenaçant que això només havia sigut el principi, i que calia intensificar la lluita social per aturar les agressions del capital. En aquest sentit es va fer una crida a la participació de les següents jornades de lluita, el primer de maig i el 15 de maig.
Així doncs, la vaga general del 29m ha servit per consolidar la força creixent de l'espai anticapitalista a Girona, que ha omplert de mobilitzacions els carrers de la ciutat i que s'ha diferenciat de l'estratègia pactista i desmobilitzadora dels sindicats grocs.